De Grote Hamersma 2014: onze vermeldingen


18-Sep-2013

Ook in De Grote Hamersma 2014 zijn onze mousserende wijnen door Harold Hamersma (Nederlands bekendste wijnjournalist, schrijft o.a. voor NRC en Het Parool) goed beoordeeld!
Onze vermeldingen:

Serre Cuvée Valgrès Prosecco Valdobbiadene DOCG Extra Dry 'Rive di Combai' 9+

'Het mooiste dat Serre te bieden heeft. Afkomstig van een eigen ‘Rive’ binnen het gebied, te vergelijken met een grand-cru status. Uitstekende wijn. Rijpe appel en perzik, verfijnde mousse, delicaat zoetje.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Proseccoslijterij.

Malibran Ruio Prosecco Valdobbiadene DOCG Brut 9+

'Prosecco kan wel smaken. Naar meer zelfs. Maar je moet er alleen niet zo weinig voor willen betalen. Nogmaals: onder een tientje gebeurt er niet veel. Om over de aanbiedingen van minder dan vier euro maar te zwijgen. Maar deze is prachtig. Perzik, amandeltjesmarsepein, frisheid, zuiverheid en beschaafd. Scoorde in binnen- en buitenland dan ook hoog tijdens allerlei wedstrijden waarin allerhande mousserends aan de tand werd gevoeld.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Proseccoslijterij.

Malibràn Sottoriva Col Fondo 8

'‘Een goede kurkentrekker heeft een open spiraal.’ Nu klinkt dat enigszins dames-medisch, maar dat is het niet. Kan er een lucifer van onder naar boven door de spiraal gestoken worden, dan is er sprake van een goeie. Is de spiraal ‘dicht’, dan vernielt deze tijdens zijn openingshandelingen de kurk waardoor er stukjes uit worden geperst. Richting de wijn. Veel van die malle, ‘mannetjesachtige’ kurkentrekkers zijn uitgevoerd met een dichte spiraal. Ze liggen bijna altijd in bestekladen van vakantiehuisjes. Is dat het geval dan weet u in ieder geval één ding zeker: uw bungalow, caravan of chalet hebt u niet van een wijnliefhebber gehuurd. Het zijn van die zilverkleurige dingen met zo’n hoofdje. En met twee armpjes die eerst omhoog gaan wanneer de spiraal erin wordt gedraaid, zodat het lijkt alsof het kereltje zich overgeeft. Wie daarna die twee ledematen naar beneden drukt, tilt daarmee de kurk uit de flessenhals. Maar helaas laten deze altijd wat uit hun handen vallen: kurkdeeltjes. En die belanden in de wijn, waardoor het lijkt alsof zich in het glas een scheepsramp heeft afgespeeld: alleen de reddingsboeien drijven nog. Wie eenmaal van de schrik bekomen is en daarna een slok neemt moet eerst kauwen en kan daarna pas drinken. Verbannen dus die zilveren mannen. Waarom nu deze tirade tegen kurkkillers? Omdat ik er een afbeelding van tegenkwam op een werkelijk uitstekende frizzante. ‘Use to open’ stond erbij. ‘Use open spiraal’ – pardon my French – had daar natuurlijk bij moeten staan. Je moet er toch niet aan denken dat de smaak van deze uitstekende Prosecco kopje-onder zou gaan door kurkresten? Gelukkig heb ik zelf meer kurkentrekkers dan nodig is. Een stuk of tien. Met open spiraal. Gekregen bij een proefdoosje wijn. Per ongeluk in mijn zak gestopt. Toegestuurd gekregen vergezeld van de vraag of ik er een stukje over wilde schrijven. Af en toe raak ik er eentje kwijt. Slechts twee gebruik ik er regelmatig. Een hele mooie (van Philippe Starck) en een hele praktische (de Winemaster van Vacuvin). Die mooie komt uit de la als ik maar één flesje open hoef te maken (komt zelden voor) of als er visite komt (komt veel vaker voor; wijnschrijvers hebben veel vrienden). Dan maak ik gebruik van die zogenaamde kelnerhefboom. Inderdaad, zo’n ding dat de ober gebruikt als je in een restaurant een fles bestelt. En die hele praktische (die eruitziet als een soort Battlestar Galactica) mag zich melden als ik veel moet proeven. Zoals voor deze dgh bijvoorbeeld, wanneer er binnen een maand of twee, drie een paar duizend wijnen open moeten. Voor eerdere boeken (slechts 1000 te proeven flessen per keer) deed ik dat altijd met die kelnerhefboom, maar die heeft mij bijkans arbeidsongeschikt gemaakt. Ik geloof dat ik namelijk de eerste Nederlander was met een kurkentrekker-rsi. Dus: leve Vacuvin! Maar we dwalen af. Maak open die fles met die kurkentrekker met die open spiraal. Openbaring. Frizzante van hoge kwaliteit. Kom je in Nederland niet vaak tegen. Heeft in plaats van ingespoten te worden met koolzuur zijn gisting op fles gehad. Net zoals vroeger. Levert wat depot op. Net zoals in witbier. En de liefhebbers weten: licht schudden voor gebruik, zodat er extra smaak in de wijn terechtkomt. In het geval van Sottoriva betekent dat: extra goudrenet, extra perzik, extra levendigheid en extra droog. Waarschuwing: budget-Prosecco’s smaken u hierna niet meer. Ook niet als u deze hebt opengemaakt met de juiste kurkentrekker.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Proseccoslijterij.

Cascina San Pietro Franciacorta Brut 9

'Fulmineren doe ik alleen tegen lelijke, smukkige, ongewassen budget-Prosecco. Deze Italiaan van chardonnay uit Franciacorta, het kwaliteitsgebied voor mousserende wijnen, juich ik toe. Fris, toasty, dynamisch, serene mousse en fijn van smaak.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Villa Franciacorta Selezione Riserva Brut Millesimato 2004 9

'Prachtige, afgewogen stijl. Perzikzacht, amandel en fris-rijp. Zou zich tekortgedaan voelen als hij vergeleken werd met een goede vintage Champagne. Villa. Huis van een Franciacorta. Vijf sterren in Perswijn. Een 9 in De Grote Hamersma.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Villa Franciacorta Emozione Brut Millesimato 2010 9

'Voor de vorige editie van De Grote Hamersma werd ik getrakteerd op de 2009-oogst. Prachtige, afgewogen stijl. Perzikzacht, amandel en fris-rijp. Groot, weldadig, luxe mousserend wit van – qua nomen est omen – Alessandro Bianchi, een van de allerbeste producenten van metodo classico. Ook dit nieuwe oogstjaar kan de annalen weer in als een klassieker. Wat steviger en krachtiger dan zijn voorganger. Groot en gastronomisch. De emoties stapelen zich op.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Elisabetta Abrami Franciacorta Rosé Brut 9

'Pas acht jaar bezig, deze Elisabetta Abrami. En nu al weet ze waar Abraham de mosterd haalt. Betere Franciacorta maken deed haar besluiten meer Pinot Nero aan te planten. Met succes. Franciacorta die de smaakpapillen niet tekortdoet. Levendig, amandelig, iets abrikoos, toast op een zonnige zondagochtend, frisse citrusfinale.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

De Grote Hamersma 2014




BRUUD OP TWITTER

BRUUD OP FACEBOOK

Copyright Bubbles by Bruud - Bruud Ltd.

Import van mousserende wijnen