Veertien wijnen opgenomen in De Grote Hamersma 2016


12-Nov-2015

Goed nieuws. In De Grote Hamersma 2016 zijn maar liefst veertien van onze mousserende wijnen opgenomen!

Van deze veertien wijnen zijn er vier opgenomen in Harold's #ditgaatnietnaardeburen selectie. Dit zijn de 100 allerbeste wijnen die Harold dit jaar geproefd heeft. Een mooie prestatie als je bedenkt dat er meer dan 8.000 wijnen geproefd zijn voor De Grote Hamersma van dit jaar!
Andere opvallende zaken: 2 noteringen in de top-25 van wijnspeciaalzaken en 6 noteringen in de top-25 beste mousserende wijnen.

Harold Hamersma is Nederlands bekendste wijnjournalist. Hij is regelmatig te gast bij radio en tv en schrijft voor o.a. NRC Handelsblad, Het Parool en Plus Magazine. Van zijn hand verschenen diverse boeken, waaronder zijn jaarlijkse wijngidsen De Grote Hamersma en De Kleine Hamersma, en de bestseller Wijnreis door mijn lichaam.

Hieronder lees je de beschrijvingen en cijfers van al onze wijnen in De Grote Hamersma 2016:

Serre Cuvée Valgrès Prosecco Valdobbiadene DOCG Extra Dry 'Rive di Combai' 9+

'Het mooiste dat Serre te bieden heeft. Afkomstig van een eigen ‘Rive’ binnen het gebied, te vergelijken met een grand-cru status. Uitstekende wijn. Rijpe appel en perzik, verfijnde mousse, delicaat zoetje.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Proseccoslijterij.

Malibràn Cinquegrammi Prosecco Valdobbiadene DOCG Brut 9+

'Cinquegrammi. Grammi-award. Werd tijdens het Proefschrift Concours verkozen tot Wijn van het Jaar. Vanwege zijn delicate droogheid (kom daar maar eens om bij Prosecco), zijn zuivere perenfruit en citrus (kom daar maar eens om bij Prosecco), zijn prachtige mousse (kom daar maar eens om bij Prosecco) en zijn fijnzinnige, langdurige en schone afdronk (kom daar maar eens om bij Prosecco). En nee, niet leverbaar voor € 4,99 met schroefdop.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Proseccoslijterij.

Malibràn Spumante Rosé Extra Dry 8,5

'Onverwacht: een buitengewoon ‘druivige’ rosé. Muskaat ontmoet bosaardbeien, frambozen en gekonfijte kersen en maakt er een schuimfeest van. Ondanks de belofte van ‘extra dry’ verre van extra droog.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Proseccoslijterij.

Malibràn Sottoriva Col Fondo 8

'‘Een goede kurkentrekker heeft een open spiraal.’ Nu klinkt dat enigszins dames-medisch, maar dat is het niet. Kan er een lucifer van onder naar boven door de spiraal gestoken worden, dan is er sprake van een goeie. Is de spiraal ‘dicht’, dan vernielt deze tijdens zijn openingshandelingen de kurk waardoor er stukjes uit worden geperst. Richting de wijn. Veel van die malle, ‘mannetjesachtige’ kurkentrekkers zijn uitgevoerd met een dichte spiraal. Ze liggen bijna altijd in bestekladen van vakantiehuisjes. Is dat het geval dan weet u in ieder geval één ding zeker: uw bungalow, caravan of chalet hebt u niet van een wijnliefhebber gehuurd. Het zijn van die zilverkleurige dingen met zo’n hoofdje. En met twee armpjes die eerst omhoog gaan wanneer de spiraal erin wordt gedraaid, zodat het lijkt alsof het kereltje zich overgeeft. Wie daarna die twee ledematen naar beneden drukt, tilt daarmee de kurk uit de flessenhals. Maar helaas laten deze altijd wat uit hun handen vallen: kurkdeeltjes. En die belanden in de wijn, waardoor het lijkt alsof zich in het glas een scheepsramp heeft afgespeeld: alleen de reddingsboeien drijven nog. Wie eenmaal van de schrik bekomen is en daarna een slok neemt moet eerst kauwen en kan daarna pas drinken. Verbannen dus die zilveren mannen. Waarom nu deze tirade tegen kurkkillers? Omdat ik er een afbeelding van tegenkwam op een werkelijk uitstekende frizzante. ‘Use to open’ stond erbij. ‘Use open spiraal’ – pardon my French – had daar natuurlijk bij moeten staan. Je moet er toch niet aan denken dat de smaak van deze uitstekende Prosecco kopje-onder zou gaan door kurkresten? Gelukkig heb ik zelf meer kurkentrekkers dan nodig is. Een stuk of tien. Met open spiraal. Gekregen bij een proefdoosje wijn. Per ongeluk in mijn zak gestopt. Toegestuurd gekregen vergezeld van de vraag of ik er een stukje over wilde schrijven. Af en toe raak ik er eentje kwijt. Slechts twee gebruik ik er regelmatig. Een hele mooie (van Philippe Starck) en een hele praktische (de Winemaster van Vacuvin). Die mooie komt uit de la als ik maar één flesje open hoef te maken (komt zelden voor) of als er visite komt (komt veel vaker voor; wijnschrijvers hebben veel vrienden). Dan maak ik gebruik van die zogenaamde kelnerhefboom. Inderdaad, zo’n ding dat de ober gebruikt als je in een restaurant een fles bestelt. En die hele praktische (die eruitziet als een soort Battlestar Galactica) mag zich melden als ik veel moet proeven. Zoals voor deze dgh bijvoorbeeld, wanneer er binnen een maand of twee, drie een paar duizend wijnen open moeten. Voor eerdere boeken (slechts 1000 te proeven flessen per keer) deed ik dat altijd met die kelnerhefboom, maar die heeft mij bijkans arbeidsongeschikt gemaakt. Ik geloof dat ik namelijk de eerste Nederlander was met een kurkentrekker-rsi. Dus: leve Vacuvin! Maar we dwalen af. Maak open die fles met die kurkentrekker met die open spiraal. Openbaring. Frizzante van hoge kwaliteit. Kom je in Nederland niet vaak tegen. Heeft in plaats van ingespoten te worden met koolzuur zijn gisting op fles gehad. Net zoals vroeger. Levert wat depot op. Net zoals in witbier. En de liefhebbers weten: licht schudden voor gebruik, zodat er extra smaak in de wijn terechtkomt. In het geval van Sottoriva betekent dat: extra goudrenet, extra perzik, extra levendigheid en extra droog. Waarschuwing: budget-Prosecco’s smaken u hierna niet meer. Ook niet als u deze hebt opengemaakt met de juiste kurkentrekker.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Proseccoslijterij.

Serre 58 Prosecco Valdobbiadene DOCG Brut 'Rive di Combai' 8,5

'Rive di Combai, in de buurt van Conegliano. U weet wel, waar de lekkere Prosecco’s vandaan komen. Deze is zelfs nog wat lekkerder. Gemaakt van louter gleradruiven, licht ingedroogd aan de rank. Meer aroma’s van witte perzik en bloesem, meer finesse richting wit en tropisch fruit, meer diepgang richting amandeltjes en meer wijn overall. Waar helaas dan weer wel minder van is. Tot voor kort werd Serre 58 slechts aan vrienden en bekenden van de firma gegund, maar de heren van de Prosecco-slijterij schijnen inmiddels kind aan huis te zijn op de azienda agricola. Fijn, horen wij er ook een beetje bij, en drinken wij gezellig mee. Pak de glazen. Gaan we in de serre zitten.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Proseccoslijterij.

Elisabetta Abrami Franciacorta Blanc de Noir Millesimato 2010 Extra brut 9+

'Een niet-budget alternatief voor Champagne. Maar een zekerder keuze voor wie in dit prijssegment zoekt. Daarin wil ‘de echte’ nog wel eens kortaf en kort door de bocht worden. Met strenge zuren en een harde mousse. Voor wie het aan durft Franciacorta te schenken en de hoon van ‘Gut, Prosecco’ te pareren. Prachtig, rijk geoutilleerde mousserende Italiaan. Van Elisabetta Abrami die toch al jaren zo op dreef is. Amandel op perzik. Abrikoos met zure room. Een blozende bloemigheid. Honing zonder zoet. Citrus met Toblerone-nootjes. Zeer fraai.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Cascina San Pietro Franciacorta Brut 9

'Fulmineren doe ik alleen tegen lelijke, smukkige, ongewassen budget-Prosecco. Deze Italiaan van chardonnay uit Franciacorta, het kwaliteitsgebied voor mousserende wijnen, juich ik toe. Fris, toasty, dynamisch, serene mousse en fijn van smaak.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Villa Franciacorta Rosé Brut Millesimato 2009 9+

'Voor wie rosé Champagne met jaartal overweegt maar terugschrikt van het prijskaartje. Rozengeur en maneschijn in het glas. In het gezelschap van bosaardbeien, luxe frambozen, een vermoeden van amandelspijs en een inbruisend zweempje lapsang-souchongthee. Vergeet u ook niet voor gezelschap te zorgen. Alleen zo’n fles leegdrinken lukt, maar is wel erg egoïstisch.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Villa Franciacorta Selezione Riserva Brut Millesimato 2004 9

'Prachtige, afgewogen stijl. Perzikzacht, amandel en fris-rijp. Zou zich tekortgedaan voelen als hij vergeleken werd met een goede vintage Champagne. Villa. Huis van een Franciacorta. Vijf sterren in Perswijn. Een 9 in De Grote Hamersma.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Elisabetta Abrami Franciacorta Rosé Brut 9

'Pas acht jaar bezig, deze Elisabetta Abrami. En nu al weet ze waar Abraham de mosterd haalt. Betere Franciacorta maken deed haar besluiten meer Pinot Nero aan te planten. Met succes. Franciacorta die de smaakpapillen niet tekortdoet. Levendig, amandelig, iets abrikoos, toast op een zonnige zondagochtend, frisse citrusfinale.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Elisabetta Abrami Franciacorta Brut 9

'Franciacorta, de grootste Italiaanse regio voor topkwaliteit mousserend ‘op de Champagnemanier’, heeft er een jonge, zeer ambitieuze en daarenboven buitengemeen getalenteerde producente bij: Elisabetta Abrami. Vorig jaar proefde ik haar rosé al. Nu haar witte. Subtiel, zacht gistig, elegant en beschaafd. Gedroogd wit fruit, amandeltjes, citrusinfusie, de romige frisheid van echt vanilleijs. Wijn van het jaar bij het Proefschrift Wijnconcours.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Bellaveder Trentodoc Nature Riserva 2008 9

'Vooruit, laat ik deze dan maar eens met een echte goede vintage Champagne vergelijken. Al loop ik dan het risico dat de jonge wijnmaker Luca Gasperinatti misschien gaat piepen. Hij maakt ‘unieke’ wijnen, zo meent hij. Heel bijzonder en buitengewoon smakelijk, zeker. Zeer beheerste mousse. Fijne notigheid. Milde jodiumtoets. Fris wit fruit. Droge marsepeinamandelspijs. Zoethoutzoetje. Verfijnd en minder pocherig dan menige vintage uit de buurt van Reims. En dat voor de prijs van een matige non-vintage Champagne.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Trentodocslijterij.

Opera Trentodoc Brut Millesimato 2009 8,5

'Chardonnay uit de Cembra-vallei, van druiven afkomstig van verschillende wijnboeren. Bij de makers bestond in ieder geval geen verschil van mening. Mooie, afgewogen metodo classico, mousserend dat evenals Champagne zijn tweede gisting op fles heeft gehad. Voor operaliefhebbers die niet al te zwaar op de hand zijn. Rijper, ronder en romiger dan de 2008-oogst die vorig jaar de proeftafel kwam opleuken. '

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Trentodocslijterij.

Villa Franciacorta Emozione Brut Millesimato 2010 9

'Voor de vorige editie van De Grote Hamersma werd ik getrakteerd op de 2009-oogst. Prachtige, afgewogen stijl. Perzikzacht, amandel en fris-rijp. Groot, weldadig, luxe mousserend wit van – qua nomen est omen – Alessandro Bianchi, een van de allerbeste producenten van metodo classico. Ook dit nieuwe oogstjaar kan de annalen weer in als een klassieker. Wat steviger en krachtiger dan zijn voorganger. Groot en gastronomisch. De emoties stapelen zich op.'

Neem contact op als u interesse hebt in deze wijn. Consumenten bestellen online bij De Franciacortaslijterij.

Cover DGH 2016




BRUUD OP TWITTER

BRUUD OP FACEBOOK

Copyright Bubbles by Bruud - Bruud Ltd.

Import van mousserende wijnen