Trentino, thuishaven van Trentodoc

Trentodoc, remuage Italiano

ONZE TRENTODOCPRODUCENTEN

In de heuvels van Trentino zijn een veertigtal wijnmakers te vinden die Trentodoc mousserende wijnen produceren. Wij hebben vrijwel alle producenten van deze regio bezocht. Ook in dit gebied zijn wij op zoek gegaan naar wijnhuizen met verschillende stijlen die een goede afspiegeling vormen van de regio. Het resultaat van deze zoektocht zijn Bellaveder en Opera.

GESCHIEDENIS

In 1902 heeft Giulio Ferrari het idee opgevat om mousserende wijnen volgens de klassieke methode te gaan produceren in Trentino, vanwege het klimaat en het terroir wat uitstekend geschikt leek voor mousserende wijnen van hoge kwaliteit. De nabij gelegen Dolomieten en het Gardameer zorgen voor een klimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en veel verschillende windstromingen. Ferrari is nog steeds het grootste en meest bekende wijnhuis binnen Trentodoc.

De naam Trentodoc is de samenvoeging van de belangrijkste stad in de vallei van Trentino (Trento) en de DOC status die is toegekend aan de mousserende wijnen uit deze regio. Deze Denominazione di Origine Controllata was de eerste voor mousserende wijnen in Italië.

REGELGEVING

Een mousserende wijn die de naam Trentodoc draagt is altijd gemaakt volgens de 'metodo classico' met een tweede vergisting de fles. Deze vergisting moet minstens 15 maanden duren. 'Millesimato' (jaargang) Trentodoc wijnen moeten minstens 24 maanden vergisten en riserva wijnen 36 maanden. De toegestane druiven zijn chardonnay, pinot nero, pinot bianco en pinot meunier. In de praktijk is Chardonnay de dominante druif in Trentino en is pinot nero de nummer twee. Pinot bianco en pinot meunier kom je weinig tegen.

Uiteraard moet een Trentodoc wijn ook gemaakt zijn in- en met druiven uit Trentino. Deze regels worden gehandhaafd door het 'Istituto Trentodoc', een wetenschappelijk instituut wat ook innovaties op het gebied van wijnbouw op de voet volgt en implementeert in samenwerking met de wijnmakers binnen Trentino.

Onze Trentodoc Volgend item

Bellaveder. Klein, biologisch en ambitieus

Logo van Bellaveder

OVER BELLAVEDER

Bellaveder is vernoemd naar het schitterende uitzicht wat de wijnmakerij ('Maso Belvedere') heeft op de wijngaarden en de achterliggende Dolomieten. De wijngaarden beslaan acht hectare, liggen direct rondom Maso Belvedere en zijn al meerdere generaties in het bezit van de familie. Tot een aantal jaren geleden werden de druiven echter verkocht.

Een aantal jaar geleden heeft eigenaar Tranquilo besloten om zelf wijnen te gaan produceren met uitsluitend druiven van biologische oorsprong.

RISERVA WIJNEN

Bellaveder maakt alleen 'riserva' wijnen van één oogstjaar die minstens 36 maanden een tweede vergisting ondergaan. Twee uitzonderlijke wijnen met een fris, complex en geheel eigen karakter.

AMBITIEUS

Bij de omschakeling naar het zelf produceren van wijnen laat eigenaar Tranquilo niets aan het toeval over: hij heeft de jonge, getalenteerde wijnmaker Luca Gasperinatti aangenomen, heeft onder het historische Maso Belvedere een gloednieuwe, duurzame wijnmakerij laten bouwen en werkt nauw samen met het nabij gelegen 'Istituto Agrario Provinciale San Michele all'Adige'; een wetenschappelijke instelling die zich bezig houdt met lokale producten.

Wijnen Bellaveder Volgend item

Bellaveder Brut riserva

BELLAVEDER BRUT RISERVA 2008

Riserva wijn van 100% Chardonnay en een tweede vergisting van minstens 36 maanden. Aangename gisttonen maar ook kenmerken van tropisch- en citrusfruit.

Zeer rijke wijn met goede complexiteit en een zeer verfijnd perlage. Goede frisheid, romig mondgevoel en goede structuur. Ideaal aperitief of met een voorgerecht.

Infosheet Volgend item

Bellaveder Nature riserva

BELLAVEDER NATURE RISERVA 2008

Ook 100% chardonnay net als de Brut, maar in dit geval zonder dosage. De afwezigheid van suiker geeft de druiven en het terroir de ruimte om zich volledig uit te drukken. Het resultaat zijn complexe aroma's van gisten, vers en gedroogd fruit en een uitstekende balans.

Ragfijn perlage en een aangename lengte. Elegant, verteerbaar en uitstekend doordrinkbaar.

Infosheet Volgend item

Opera Vitivinicola in Valdicembra

impressie van Opera in Valdicembra

OVER OPERA

'In Valdicembra' is voor Opera een belangrijke toevoeging aan de naam van het bedrijf. Cembra is de vallei waarin Opera zich bevindt; een nauwe vallei in V-vorm, gevormd door erosie van de Avisio rivier. De uitholling van de rivier heeft zeer steile hellingen achtergelaten op een hoogte tussen 200 en 800 meter. De hellingen met de beste zonexpositie zijn al eeuwenlang bedekt met wijngaarden. Opera is een netwerk van aaneengesloten wijnboeren die eenzelfde filosofie aanhangen voor wat betreft wijn verbouwen, selectiecriteria en duurzaamheid. Deze samenwerking is volledig gericht op het maken van mousserende wijnen: Opera produceert uitsluitend Trentodoc.

HELDHAFTIGE WIJNBOUW

Plukken met de hand heeft natuurlijk altijd de voorkeur, maar is in deze wijngaarden een noodzakelijkheid. De traditie van wijn verbouwen in deze regio wordt daarom ook wel 'viticoltura eroica' (heldhaftige wijnbouw) genoemd. Opbrengsten zijn van nature laag op dit type terrein.

DE WIJNEN

De wijnmakerij van Opera is een gezamenlijke investering van deze coöperatie en is state-of-the-art. Met deze nieuwe wijnmakerij is er nieuw leven gegeven aan de oudste wijnmakerij in de regio. Het resultaat van deze inspanningen zijn wijnen die zich kenmerken door een uitstekende frisheid, doordrinkbaarheid en tegelijkertijd diepgang.

Wijnen Opera Volgend item

Opera riserva brut

OPERA TRENTODOC BRUT 2009

'Blanc de blancs' brut die altijd van één oogstjaar wordt gemaakt, in dit geval 2009.

Aroma's van gele appel, gedroogde perzik en hazelnoot in het bouquet. In de smaak aangename aciditeit van voornamelijk citrusfruit, hint van amandel, harmonieus en zeer schoon.

Ideaal opwekkend aperitief van hoog niveau. Tijdens VinItaly 2014 beloond met een zilveren medaille voor de op twee na beste mousserende wijn van geheel VinItaly.

Infosheet Volgend item

Opera rosé brut

OPERA ROSE BRUT

Rosé gemaakt van 45% Pinot Nero en 55% Chardonnay.

In de neus (zwarte) bes en een hint van aardbeien. Fris en schoon in de mond en opnieuw de aroma's van rood fruit.

Perfect aperitief of in combinatie met verschillende voorgerechten gebaseerd op vis of wit vlees.

Infosheet Volgend item

Opera nature

OPERA NATURE 2008

Deze 'nature' van Opera, ook wel pas dosé genoemd, brengt de pure kwaliteit van de Opera als geen andere wijn naar voren door de afwezigheid van suikers.

Door de selectie van de beste druiven en een lange tweede vergisting van 4 jaar, past het droge 'nature' karakter perfect bij deze verfijnde wijn.

Zuivere, notige en uitnodigende neus. Schone en opwekkende wijn. Perfect als aperitief in combinatie met oesters.

Infosheet Volgend item

Opera rosé brut

OPERA ROSE NOIR BRUT

Krachtige rosé gemaakt van 100% Pinot Noir.

Zwarte bes en kers in de neus. Eetrosé met uitstekende frisheid.

Op aanvraag verkrijgbaar.

Infosheet Volgend item

We horen graag van u! Neem vandaag nog contact met ons op.

CONTACT

Gebruik ons contactformulier om ons een bericht te sturen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

U kunt ons ook volgen via Facebook, Twitter of zoek ons op Google+. Bellen kan op 0107070757.

  • Typ de verificatietekst over in het vak hieronder

  • Captcha Image

ADRES EN GEGEVENS

Opslag en kantoor van Bubbles by Bruud is gevestigd in Rotterdam.

Hebt u een horecabedrijf, een wijnwinkel, een groothandel of een delicatessenzaak en hebt u interesse in onze mousserende wijnen? Laat dan hier een bericht voor ons achter of download onze brochure voor meer informatie.

Als wijnliefhebber kunt u onze mousserende wijnen van eigen import direct bestellen via de volgende webwinkels:

Onze gegevens op een rij:BRUUD OP TWITTER

BRUUD OP FACEBOOK

Copyright Bubbles by Bruud - Bruud Ltd.

Import van mousserende wijnen